<< NATRAG NA 2014. GODINU


↓     ↓     ↓     - 2013. -     ↓     ↓     ↓

Nepokoreni grad pjeva Vukovar


2013_11kavanaII1 2013_11kavanaII2
2013_11kavanaII3 2013_11kavanaII4

2013_11kavanaII5
Društvo pjesnika "Antun Ivanošić" obilježilo je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. prigodnim umjetničkim programom u The Kavani. Uz poticajne tekstove pokojnih dr. Juraja Njavre i Siniše Glavaševića, program sjećanja "Nepokoreni grad pjeva Vukovar" vodili su predsjednik i dopredsjednica Društva, Miroslav Kablarević i Nevenka Špoljarić, a svoje su stihove kazivali i pjesnici: Nataša Galiot, Lidija Sopjanac, Silva Filipović, Franjo Kopecki, Zdravka Pirel, Jolanka Gereš, Marina Pilić i Zorislav Vidaković, koji je uz gitaru otpjevao skladbe o Vukovaru. Druženju u znaku zahvalnosti vukovarskim žrtvama i herojima pridružili su se dragovoljci Domovinskoga rata osječko-baranjske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, čiji je predsjednik Damir Buljević pozdravio pjesnike zahvalivši za poetsko i dokumentarno njegovanje sjećanja na dane ponosa, obrane i domovinskoga zajedništva Osijeka i Vukovara.

Predstavljanje romana Vladimira Jakopaneca


2013_11Jakopanec1 2013_11Jakopanec2
2013_11Jakopanec3 2013_11Jakopanec4
U povodu Mjeseca hrvatske knjige osječko Društvo pjesnika "Antun Ivanošić" priredilo je dana 7. studenog u Club-galeriji Magis u Osijeku susret s hrvatskim romanopiscem i pjesnikom Vladimirom Jakopancem iz Melbournea. Osječanima je predstavljen njegov roman "U zamci Nefretitis", koji je 2012. objavljen u Melbourneu, a ove godine u Hrvatskoj doživljava drugo izdanje.
Voditeljica književne večeri Nevenka Špoljarić i naša dopredsjednica, napomenula je da je ovo prvo predstavljanje ovog romana u Hrvatskoj te da za nekoliko dana slijedi drugo u Zagrebu. Roman, rekla je, nije autobiografski, iako u njemu ima mnogo autobiografskih elemenata. No, nije ni klasično djelo pisaca iz hrvatske dijaspore s jakim domoljubnim nabojem. U njemu glavni lik Bruno Granželić, u prvom licu jednine, opisuje dogaĐaje iz svog života u kojima se dotiče hrvatske dijaspore u Australiji, ali opisuje i prirodne ljepote Australije te razmišljanja glavnog lika o glazbi, slikarstvu i umjetnosti uopće. No u njemu je i ljubavni zaplet, naznake erotike, pa čak i kriminalistički elementi. Zbog toga se, kaže Špoljarić, više od 300 stranica podijeljenih u 19 poglavlja pročita u dahu.
Autor Vladimir Jakopanec rekao je da mu je ovo prvi objavljeni roman, ali nije prvi koji je napisao, već drugi. Prvi će mu, rekao je, biti uskoro objavljen u Zagrebu. Uz brojne zahvale posebice je istaknuo nesebičnu pomoć pisca i novinara Mate Bašića iz Melbournea, koji mu je tijekom pisanja dao brojne sugestije. Roman se može kupiti u knjižari A. G. Matoš u Europskoj aveniji 6 u Osijeku.
Dijelove iz romana "U zamci Nefretitis" okupljenima je pročitao Miroslav Kablarević, predsjednik Društva pjesnika "Antun Ivanošić", a u glazbenom dijelu programa nastupili su pjevačica Ana Maria Dundović i gitarist Mario Stojčić, koji kao duo nastupaju pod zajedničkim imenom "Strings of Passion".

Humanitarna aukcija slika


2013_10Kavana1
2013_10Kavana2
2013_10Kavana3 2013_10Kavana5
U "The kavani" 26.10. u 19 sati organizirana je pjesničko-glazbena večer s ponudom za prodaju slika (radovi "Likara" - ukupno 33 slike). U ovoj akciji snage su udružili Građanska inicijativa Veliki za male, osječki pjesnici Društva pjesnika "Antun Ivanošić" i osječke Lionsice, a sve za dobrobit Udruge MOGU. Jednosatni susret pjesnika, humanitaraca i slikara popratio je i glazbeni duo: "Strings of passion" (Ana Marija Dundović i Mario Stojčić).

gostovanje: Druženje sa "zanatlijama"

2013_10Cepin1 2013_10Cepin2
2013_10Cepin3 2013_10Cepin4
Udruga i radionica pjesnika "Zanatlija" iz Čepina organizirala je 19.10. og. u dvorani čepinskog Vatrogasnog doma 3. pjesnički susret tijekom kojeg je predstavljena knjiga stihova "Slavonijo, dugujem ti dušu". Riječ je o 2. zajedničkoj zbirci pjesama "Zanatlija" uz vodstvo Franje Kopeckog.
U knjizi svoje stihove objavili su autori: Franjo Kopecki, Stjepan Kokić, Ivan Benak, Ivanka Manojlović (posthumno), Dubravka Ložnjak, Milenko Vasiljević-Čiko, Zorislav Vidaković-Šokac, Marija Lovrić, literati èepinskih osnovnih škola "Vladimir Nazor" i "Miroslav Krleža", čepinac iz SAD-a Stjepan Susa Erdek, Andreja Matasović, Ivica Barić, Branko Zetović, Darko Kovačević, Andrija Vlado Ferić, Larisa Janičev Stojanović, Marijan Jovičić, Marko Novoselić, Vesna čurković, Marin Skelac, Jelena Nemanić, Tatjana Ilić, Evica Razbušek, Marija Tintor i Marija Kenjerić. Na susretu pjesnika Nevenka Špoljarić, prof., pročitala je nekrolog u spomen na pjesnikinju, slikaricu i učiteljicu Ivanku Manojlović, objavljen u knjizi, te predgovor Zdenke Kordić, prof.. Uz čepinske autorice i autore članove "Zanatlije", goste iz Ðakova, Valpova, Našica, Vrbanje, Rešetara, Zagreba... stihove su kazivali "ivanošićevci": Lidija Sopjanac, Silva Filipović, Jolanka Gereš, Zorislav Vidaković i Želimir Hajdinjak. Uz veoma posjećenu glazbeno-pjesničku večer, održana je izložba slika likovnjaka čepinskog "Klasa", a cjelovečernji susret završen je plesom i druženjem uz bogatu trpezu.

Pjesnici recitirali u "Aromi"


2013_aromaII1 2013_aromaII2
2013_aromaII3 2013_aromaII4
2013_aromaII5 2013_aromaII6

2013_aromaII7
Društvo pjesnika "Antun Ivanošić" dana 04.10.2013, uz vodstvo predsjednika Miroslava Kablarevića, održalo je prvi u ciklusu mjesečnih recitala "Večer s lirskom aromom" u retfalačkom Caffeu "Aroma" gdje je domaćin Andrija Markov priredio srdačnu dobrodošlicu.
Pjesničku večer glazbeno su uveličali umjetnici Emma Štern (klarinet) i Krunoslav Štern (gitara), a "ivanošićevci" su posebno ugostili umjetničkog fotografa i lirika Franju Haluseka.
Svoje stihove govorili su: Branka Križanić, Andreja Matasović, Marina Pilić, Jolanka Gereš, Zorislav Vidaković, Vera Kozar, Smiljka Kakaš, Miroslav Kablarević, Silva Filipović, Zdravka Pirel, Nenad Peteš, Nevenka Špoljarić, Nataša Galiot i Vlado Štrekelj.
Na kraju večeri pjesnici su pozdravili iznenadnoga gosta saborskog zastupnika Krešimira Bubala, a druženje je nastavljeno uz pjesmu i ples.

Promocija zbirke Đurđice Junaković


djurdjica 1 djurdjica 2
djurdjica 3 djurdjica 4
U dvorani GČ Jug 2 (Srijemska ulica 124 A) u petak, 27. rujna 2013. godine, s početkom u 18 sati predstavljena je prva zbirka pjesama osječke autorice Đurđice Junaković.
Zbirka nosi naziv: "Stihići hihotići", a u sebi krije niz simpatično "izokrenutih" i "pomjerenih" bajki koje su nam svima znane još iz djetinjstva. Na kraju su se svi dobro zabavili: i velika i mala djeca.
Interes je pokazao i Hrvatski radio - studio Osijek koji je nakon promocije kratko intervjuirao autoricu stihova.
Đurđica je dugogodišnji član Društva pjesnika "Antun Ivanošić" iz Osijeka.

"Ivanošićevci" lirski pozdravili Europu


2013_aroma_caffe9 2013_aroma_caffe10
2013_aroma_caffe8 2013_aroma_caffe2
Zadnjega dana lipnja tj. 30.06.3013 osječko Društvo pjesnika Antun Ivanošić priredilo je u retfalačkom Caffe baru "Aroma" pjesničko-glazbeno druženje "Dobru večer, Europo!" tijekom koje su recitatori nizali svoje i stihove europskih klasika u essekerskom štimungu. Multikulturni korijeni kroz stoljeća i zavičajni urbani identitet prisutni u tematskim okvirima pjesničkoga stvaranja svoj su vrhunac dostigli u izvedbi pjesme Dobriše Cesarića "Balada iz predgraða" kada su sa Zorislavom Vidakovićem svi zapjevali "i lije na uglu petrolejska lampa, crvenkastožutu", zaplesali valcer i potom pjesmom Slap znakovito uplovili u nove europske vode stihovima "Teče i teče,teče jedan slap; Što u njem znači moja mala kap. Gle, jedna duga u vodi se stvara, I sja i dršće u hiljadu šara. Taj san u slapu da bi mog'o sjati, I moja kaplja pomaže ga tkati". Lirsko druženje uz vodstvo Miroslava Kablarevića, predsjednika "ivanošićevaca", i organizaciju pjesnikinje Višnje Sekulić glazbeno su uveličali Emma Štern (klarinet) i Krunoslav Štern (gitara), a u stankama izmeðu poezije i glazbe brojne pjesnike i goste pozdravio je domaćin Andrija Markov koji je nazočne počastio za 16. roðendan Društva pjesnika i čarolijama ruku Magic Andrewa. Stihove su kazivali: Miroslav Kablarević, Nevenka Špoljarić, Ana Jakobović, Smiljka Kakaš, Zorislav Vidaković, Silva Filipović, Zdravka Pirel, Filip Hanžek, Vera Kozar, Andreja Matasović, Jolanka Gereš i Vlado Štrekelj. Radosno raspoloženje završilo je najkraćom pisanom formom - vicevima te odlaskom na koncertno-vatrometno slavlje na Trgu sv. Trojstva.

Pjesmama darivali osječke branitelje


2013_magis2 2013_magis4
2013_magis3 2013_magis
Na dan 28.06.3013. glazbeno-pjesničkom večeri osječko Društvo pjesnika Antun Ivanošić u suradnji s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata proslavilo je 16. roðendan u Klub-galeriji Magis, u prostoru gdje je održana Osnivačka skupština u lipnju 1997. godine. Roðendanski je program ujedno bila proslava Dana osječkih branitelja nazvana “Šesnaest proljeća Nepokorenom gradu” te lirsko prisjećanje na pokojne članove: dragovoljce Borisa Nikšića (bivšeg predsjednika) i Marinka Zanzea, čije je stihove govorio sin Ivan Zanze, književnika Luju Medvidovića i poetesu Ivanku Manojlović. “Radostan sam i zahvalan što osječki pjesnici s lijepom tradicijom i vrsnim stihovima prvi put ove godine organizirano sudjeluju u programu koji održavamo četvrtu godinu, a prostor suradnje za vas je otvoren jer istinski njegujete sjećanja i vrednote Domovinskoga rata, volite Osijek i imate odlične pjesme koje zavrjeðuju pozornost”, kazao je Damir Buljević, predsjednik Koordinacije i osječko-baranjske podružnice HDLSKL, zahvalivši pjesnicima i publici na velikom odazivu poetskoj završnici dvodnevnoga programa obilježavanja Dana osječkih branitelja. Program u Magisu vodili su predsjednik i dopredsjednica Društva Miroslav Kablarević i Nevenka Špoljarić, te Nenad Peteš, pjesnički trio koji je nastupio i na “Domovinskoj večeri” na Copacabani. Uz glazbenu pratnju dueta Galijoti - Dražena Brlića i Zorana Španovića, dragovoljaca Domovinskoga rata, u jednosatnom programu stihove su uz spomenute kazivali: Smiljka Kakaš, Ðurðica Junaković, Zorislav Vidaković, Silva Filipović, Zdravka Pirel, Filip Hanžek, Vera Kozar, Andreja Matasović, Ana Jakobović, Jolanka Gereš, Vjekoslav Sulić i Vlado Štrekelj. Vodstvo udruge posebno je pozdravilo članicu Društva Višnju Sekulić (koja je i ove godine mnoštvo počastila velikom roðendanskom tortom) te suradnike i podupiratelje Društva pjesnika: domaćina Marijana Kuduza, Zvonka Horvata, Šteficu Krstić, Vericu Zeko Pivač, Margaretu Krenus, Tatjanu Belaj Biljan, te brojne osječke branitelje.

Domovinska večer: "Moj Osijek se ne da!"


2013_domovinska_vecer4 2013_domovinska_vecer
2013_domovinska_vecer2 2013_domovinska_vecer3
U organizaciji Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Osječko-baranjske županije dana 27. lipnja 2013. godine u ugostiteljskom objektu restorana Kopika upriličena je svečana Domovinska večer pod nazivom: "Moj Osijek se ne da!". Tom prigodom okupljeni su mogli ponovno čuti osječki glazbeni repertoar iz 1991. godine sa popularne radio postaje Žuta podmornica. Prisutne je pozdravio i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, te gradonačelnik Ivica Vrkić, kao i najzaslužniji za realizaciju samog projekta Damir Buljević. Mogla su se tu vidjeti mnoga zvučna imena sa domaće estrade: Igor Delač, Panta, Robert Jaman, Zdenko Rončević i drugi. Ratno pjesničko stvaralaštvo predstavili su: Nevenka Špoljarić("Osječki epitaf"), Miroslav Kablarević ( "Nepokoreni grad") i Nenad Peteš ("Soldatska pjesma").

Noć knjige 23.04.2013. - GISKO


2013_nocknjige3 2013_nocknjige4
2013_nocknjige6 2013_nocknjige7
Počevši od prošle godine nastupi u GISKO-u će izgleda postati tradicionalni, pa je to dobra prilika da veći broj ljudi sazna za naše Društvo. Zapravo oni koji su sasvim nedužno krenuli vratiti posuđene knjige na odjelu za odrasle bili su brutalno zaskočeni poezijom koja je vrebala iza vrata. Nekima se to i svidjelo, pa su ostali i odslušali program do kraja. Nastupilo je 12 pjesnika različitih stilova pisanja, dobnog uzrasta, spola, profesija, stupnjeva obrazovanja i. t. d., kako to već kod nas "ivanošića" obično i biva.

Skupština Društva 09.04.2013. - Ribarska 1


2013_skupstina3
2013_skupstina1
Još jednom smo se okupili u našim prostorijama prisjećajući se onih koji više nisu sa nama, a isto tako da bi se dogovorili oko budućih smjernica razvoja našeg Društva. Bilo je i reizbora unutar Upravnog odbora, jer su se neki dosadašnji članovi ispričali zbog zdravstvenih problema. Bilo je svečano i radno kako i treba biti.

"Žena može" - u galeriji Magis


2013_zena_moze

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana žena u petak 08. ožujka 2013. godine, Obiteljski centar u suradnji sa Udrugom Click, te PU Osječko-Baranjske županije - Odjel prevencije predstavili su projekt: Žena može! Za dobar glas našeg Društva bili su zaduženi: Zorislav Vidaković i Miroslav Kablarević koji je, također, bio i voditelj programa. Za realizaciju cijelog pojekta najzaslužnija je Ivana Haubrih - voditeljica Udruge Click.

"Zabranjeno plakanje - u susret Valentinovu"


2013_va41 2013_va43
2013_va4 2013_va40
2013_va42 2013_va1
2013_va12 2013_va13
U utorak, 12. veljače 2013. s početkom u 19.30 h u cafe-baru "Knjiga & Kava" naše Društvo je predstavilo prigodan valentinovski program kao zanimljiv kolaž glazbe i poezije.
U recitatorskom dijelu, nastupili su članovi Društva sa autorskim pjesmama, te članice recitatorske sekcije srednjoškolskog đačkog doma s pjesmama afirmiranih pjesnika, pod vodstvom prof. Marije Domić. Nastojali smo prezentirati poeziju izričito ljubavne tematike i to sa happy end-om, što je ostavilo pozitivan dojam na sve prisutne.
Za glazbene priloge i zvučnu kulisu pobrinula se glazbena sekcija srednjoškolskog đačkog doma, pod vodstvom prof. Ivane Dakić - Kožić. U ovom dijelu programa posebno su se istakle vokalna solistica - Mirna Bajt i gitaristica - Ruža Kobaš.
Program je vodio dopredsjednik Društva, Miroslav Kablarević, a pridružila mu se i Nevenka Špoljarić prof. Tehničku podršku dugujemo Zvonku Horvatu, a srdačan doček u novouređenom prostoru Jeleni Katić i Biljani Nelović.




....................................................................................





IDI NA STARIJE OBJAVE >>>