wordpress stat




 << NATRAG NA DOGAĐANJA


↓     ↓     ↓     - 2014. -     ↓     ↓     ↓

• Predstavljanje 3. samostalne zbirke Marine Pilić


2014_mpilic1
»Marina Pilić u The kavani«


Nakon prve dvije zbirke: „Kroz trnje do spasenja" i „Slavim svoje postojanje", svjetlo dana je ugledala i treća knjiga članice našeg Društva, Marine Pilić pod naslovom: „Bit(i) u ljubavi". Po mišljenju mnogih koji su došli na promociju u The kavanu te večeri - 21.12.2014. - radi se o dosada najboljim radovima ove autorice. To potvrđuju i brojne recenzije o samoj knjizi, a jedan od recenzenata, Goran Rem, bio je nazočan cijelom događanju. Zvonko Penović je, naravno, sve nadgledao sa strane, mogli bismo reći, već od prve zbirke. Pjesme je čitao, te vodio konferansu, predsjednik Društva Miroslav Kablarević, dok nam je Zorislav Vidaković uz gitarsku pratnju dizao raspoloženje.


• Vrijeme adventa - vrijeme radosnog iščekivanja


2014_ezop6 2014_ezop8
2014_ezop9 2014_ezop12
2014_ezop16 2014_ezop19
2014_ezop36 2014_ezop34

Društvo pjesnika "Antun Ivanošić" održalo je kraći program religioznih pjesama povodom adventa za sve ljubitelje poezije. Ovaj recital smo upriličiti u antikvarijatu EZOP, 19.12.2014. u kojem se inače okupljaju knjigoljupci najrazličitijih literarnih žanrova. Ivica Valentić, vlasnik ovog „dućana sa dušom“ spremno nam je izašao u susret ustupivši nam prostor. Da bi cijeli ugođaj bio kompletan za glazbene brojeve su se pobrinuli izvođači radionice "Estradno pjevanje" koja djeluje pri Lorelay-LUM udruzi muzičara i estreadnih randika. Voditeljica spomenute radionice je vokalna sllistica Ksenija Menkovska. Svoje pjevačko umjeće predstavili su: Andrej Dorić, Marija Križanac, Andrea Granat, Matea Matković, Verena Nađ i Jospia Mijačank.


• Pjesnici stihovima počastili svoj grad


2014_thekavana8
»Pjesnici u The Kavani povodom Dana grada«


Svečanim večernjim programom „Pjevam tebi, Nepokoreni grade“ priređenim 5. prosinca og u The kavani osječko Društvo pjesnika „Antun Ivanošić“ sugrađanima je darovalo pjesničko-glazbenu čestitku uz Dan grada. Nevenka Špoljarić i Nenad Peteš, utemeljitelji Društva pjesnika, osmislili su scenografiju i glazbenu podlogu pjesničkog druženja sa stihovima posvećenim Osijeku i Gospi Osječkoj, čuvarici grada. Uz spomenute, stihove su govorili: Miroslav Kablarević (predsjednik Društva), Ljiljana Elkazović, Zdravka Pirel, Branka Križanić, Vera Kozar, Marina Pilić i Jolanka Gereš, dok je solističke nastupe s gitarom izveo pjesnik Zorislav Vidaković. Publika je oduševljenim pljeskom pozdravila nastup Vesne Mores, koja je interpretirala autorske ulomke iz „Šokice Janje“, te haiku poeziju posebnoga gosta Franje Haluseka. Društvo pjesnika je zahvalilo Goranu Plesliću za suradnju te posebno gradonačelniku Ivanu Vrkiću za ovogodišnju novčanu potporu koja je, po prvi puta u 17 godina djelovanja, dodijeljena „ivanošićevcima“ i upotrijebljena za kupovinu razglasa postavljenog tijekom nastupa u prepunoj The kavani. Posjetitelji su darivani kanditovom čokoladom i poetskim zbirkama Društva pjesnika.


• 23. obljetnica ustroja 130. brigade Hrvatske vojske


2014_130brigada2 2014_130brigada4
2014_130brigada7 2014_130brigada8

Svečanost pod nazivom:"Osijek - nepokoreni grad, Simbol pobjede u Domovinskom ratu!" - organizirala je Udruga veterana 130. brigade Hrvatske vojske 25 listopada og. Obilježavanju godišnjice njena osnutka pridružili su se predstavnici Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U glazbeno-scenskom programu nastupili su: Igor Delač uz ratni glazbeni sastav Voda veze „VV Band“(na snimci), Jadranko Lešina-Panta, Tamburaški sastav „Kas“ i Igor Delač, te naše Društvo pjesnika "Antun Ivanošić" s prigodnim pjesmama Miroslava Kablarevića i Nenada Peteša.


• Susret pjesnika u čepinu 2014.


2014_cepin1
»Naša tročlana ekipa u Čepinu«


I ove godine, točnije 11. listopada , je održano pjesničko druženje pod „dirigentskom palicom“ Franje Kopeckog u čepinskom Hrvatskom domu. Za svaku pohvalu je to što dvorana biva ispunjena do posljednjeg mjesta, a tako bilo i ovaj put. Inače, po redu četvrta takva smotra u Čepinu. Naša ekipa je bila u tročlanom sastavu: Zorislav Vidaković, Lidija Sopjanac i Silva Filipović, a pridodala se i Anica Pokrivka. Susreti su to kojega krase: kako brojna publika, tako i velik broj izvođača.



l j e t n a     s t a n k a



• Zatvaranje sezone u Old Bridge Pub-u


2014_oldbridge1

»Gosti i izvođači na fotografiji za uspomenu«

2014_oldbridge7


Proslavi Dana osječkih branitelja (28. lipnja) pridonijelo je i osječko Društvo pjesnika "Antun Ivanošić". A sve je započelo svečanim programima otvorenim 27. lipnja. Dvodnevna proslava je završena domoljubnom večeri u Tvrđi (Old Bridge Pub) "Osijek-Nepokoreni grad - simbol pobjede u Domovinskog ratu" gdje je program izvelo osječko Društvo pjesnika „Antun Ivanošić“ uz vodstvo dopredsjednice ratne reporterke Nevenke Špoljarić i predsjednika i branitelja Miroslava Kablarevića te uz glazbenu pratnju Branka Živka, Tomislava Jambrošića i Veljka Benčića. Nastupila je "sedmorka" u sastavu spomenutih i uz stihove Marinka Zanzea koje je govorio Miroslav, a rijeku domoljubne poezije i zavičajne lirike kazivali su: Nenad Peteš sa legendarnom "Soldatskom pjesmom", Zdravka Pirel, Jolanka Gereš, Zorislav Vidaković sa stihovima vedrog raspoloženja i Silva Filipović. Zahvalio je i pohvalio nas je Darko Nađ, a i njemu hvala što nas je pozvao na gostovanje i poslužio bogatom trpezom. Hvala i glazbenicima za ugođaj od 21 sat do iza ponoći, dečki su bili sjajni!


• 17-godišnjica Društva u Royalu


2014_royal_1

»Svi izvođači na zajedničkoj fotografiji«

2014_royal_2

Sedamnaest godina postojanja svečano smo obilježili 25.06. og. u osječkom hotelu „Royal“. Vrijeme nam nije išlo na ruku, jer je „nebo odlučilo potopiti svijet“ – kako cijenjeni kolega pjesnik (Đ.B.) reče. Unatoč svemu mi smo veselim tonovima obojili i ovu večer poezije redom stihova, pa redom melodije, pa malo plesa i na kraju skeč. Za stihove su bili zaduženi, naravno, svi članovi Društva u jednakoj mjeri. Zabavne skladbe su nam ponudili: Dubravko Lažeta, te raperski par Shomy i Vuki. Dvije plesne točke pripale su udruzi „Osmijeh-Osijek“ uz poseban pozdrav predsjedniku Goranu Matijaševiću. Skeč na kraju imamo zahvaliti Nataši Horvat koja nam se tek odnedavno pridružila. Možemo se, također, pohvaliti da je cijeli program uspješno priveden kraju oslanjanjem na vlastite snage, točnije na iskusni voditeljski par Špoljarić - Kablarević.


• Ljiljana Elkazović u galeriji Waldinger


2014_w_ljila1 2014_w_ljila2
2014_w_ljila3 2014_w_ljila4

„Ljiljana Elkazović (1958.) rođena je u Osijeku. Djetinjstvo je provela u Ladimirevcima, a u Osijeku je završila osnovnu školu, Gimnaziju "Braća Ribar" i Pravni fakultet. Poeziju je počela pisati još u osnovnoj školi. Ljubav prema lirskom izražavanju usadila joj je učiteljica razredne nastave Katica Meštrović. Od 2013. godine počinje ozbiljnije pisati poeziju te se učlanjuje u Društvo pjesnika Antun Ivanošić“ . Tim riječima je bila najavljena naša Ljilja u medijima uoči svog nastupa u galeriji Waldinger, 17. lipnja og. Sam nastup je protekao u svečanoj atmosferi, vješto vođen već uigranim parom Loinjek – Tomić. Čuli smo i pregršt dobrih pjesama. Bravo Ljiljo!


• Proslava blagdana Duha Svetoga


2014_duhovi1 2014_duhovi2
2014_duhovi3 2014_duhovi4
2014_duhovi5 2014_duhovi6

Radosnoj proslavi Duhova, rođendana Crkve na Trgu slobode u Osijeku, sa pjesnicima Društva pjesnika „Antun Ivanošić“, skupinom Amos, glazbenikom HNK Mihajlom Krajnikom, vjernicima i redovnicama grkokatoličke župe u Osijeku te njihovim zborom, osječani su imali prigodu prisustvovati 08. lipnja og. Organizator cijelog susreta je bila udruga: „Mir i dobro“, te gosp. Zorislav Horvat kao glavni inicijator. Prvenstvena namjera je proslaviti veliki blagdan Crkve s građanima cijeloga grada, svih konfesija tako da proslava ima, uz vjerski, svoj ekumenski i humanitarni karakter. Tome u prilog ide i molitva za stradale u poplavi savskog sliva, te mir u Ukrajini koja je bila središnji dio programa.


• Pjesnici na sajmu knjige - "KnjigOS" 2014.


2014_knjigos1 2014_knjigos2
2014_knjigos3 2014_knjigos4

U sklopu manifestacije: "Somidom-expo 2014." na strelištu Pampas, točnije na sajmu knjiga – „KnjigOS“, naše je Društvo nastupilo sa prigodnim programom u cilju predstavljanja rada naših članova. Ujedno smo predstavili i sedam naših do sada objavljenih poetskih zbirki. Zbirke su bile ponuđene u zamjenu za skromnu donaciju za Slavonsku posavinu koja je stradala u poplavama. Program je upotpunio i Dubravko Lažeta prateći nas na gitari, te odsviravši nekoliko glazbenih brojeva. Program je održan 23. svibnja 2014. u dvorani za sastanke paviljona 1. zahvaljujući angažmanu Zvonka Horvata, glavnog promotora spomenutog događaja.


• GISKO - Noć knjige 2014.


spaic_001 spaic_003
spaic_005 spaic_006

Hm, dakle, „Poezija iz zasjede“ je taktika koju već evo treću godinu za redom primjenjujemo na ovoj manifestaciji. Ljudi dođu uplatiti članarinu po povlaštenoj cijeni kad iza vrata ih dočeka fina i friška poezija. Bilo nas je tu nekih pet razgoropađenih pjesnika koji smo vrebali nedužne prolaznike. I gle čuda, neki su ostali i slušali naš program. Pjesnici-presretači te srijede 23.04.2014. bili su: Zorislav Vidaković, Ljilanka Elkazović, Silva Filipović, Miroslav Kablarević i Nenad Peteš.


• Andreja Matasović u Waldingeru


2014_andreja_matasovic
Dana 22.04.og. svoju poeziju sa nama je podijelila i najmlađa članica "Društva pjesnika Antun Ivanošić", Andreja Matasović. „Njezina poezija se temelji na prvim mladenačkim osjećajima koje je zasigurno prošao svatko od nas. To, naravno, ne umanjuje dubinu nekih izrečenih misli i njezinu vještinu kreiranja naročito vezanih stihova. Pravilan ritam i rima njeno su najjače oružje“ – ocijenila je profesorica književnosti Inga Tomić, koja je zajedno sa Igorom Loinjekom vodila ovo zanimljivo druženje. Andreja za sada ne posjeduje svoju samostalnu zbirku pjesama, te je prva iz našeg Društva koja se odvažila na ovaj korak unatoč tome. Drago nam je da je razmjena pjesničkih iskustava na našim redovnim susretima utorkom tako pozitivno utjecala na njeno samopouzdanje. Čestitke na hrabrosti

• Skupština Društva:"... jer sedamnaest ti je godina tek!"


2014_skupstina

Naše društvance je (15.04.2014) odradilo još jednu Redovnu-izvještajnu skupštinu. Malo smo zbrojili rezultate i ne možemo reći da nismo zadovoljni. Iako su vremena teška i krizna uspjeli smo održati svoj uobičajeni tempo nastupanja, a neki od članova su znatno povećali svoje samostalne angažmane. Na našim redovnim druženjima (dvaput mjesečno) sa poezijom, također, bilježimo zadovoljavajući odziv aktivnih članova. Opći je dojam da će iz tabora osječkih pjesnika-amatera biti još pregršt dobrih vijesti.


• Silva Filipović u galeriji Waldinger


2014_silvaW1 2014_silvaW2

Drugi u nizu susreta koji su ove godine započeli u galeriji Waldinger nastavljen je (25.03) predstavljanjem naše dugogodišnje članice Silve Filipović. Baš kao i Zorislav i Silva već ima svoju vjernu publiku koja je iz nastupa u nastup prati. Ovaj put su magli čuti i više od samih pjesama jer je voditeljica programa Inga Tomić ovaj put naglasak stavila na intervju sa autorom. Tako su se redala pitanja:“Što mislite o modernom pjesničkom izričaju?“, „Što vas potiče na stvaranje?“, „Tko su vaši pjesnički uzori?“ i sl. Svoj obol ovom stručnom pristupu dao je i Igor Loinjak, inicijator ovih susreta.


• Produženi boravak sa Društvom pjesnika "Antun Ivanošić"


2014_slavica_gisko1 2014_slavica_gisko2

Nastup prvašića OŠ Mladost održan u igraonici Dječjeg odjela GISKO-a (21.03) pred osječkim pjesnicima Društva pjesnika "Antun Ivanošić" pokazao je pokretom, riječju i osmjesima uspješnicu poetskih radionica „Govorimo poeziju“ koje je osmislila i provela mentorica Slavica Benčik u produženom boravku "mladostaša". Veselim nastupom i druženjem s "velikim" pjesnicima na prvi dan proljeća, ujedno Svjetski dan pjesništva te Svjetski dan darovitih učenika prvašići su pokazali što se sve može naučiti tijekom tri mjeseca dramske igre i vježbanja u poigravanju sa tekstovima Arsena Dedića, Mladena Kušeca i Ante Gardaša, a u konačnici kako naći vlastiti put interpretacije poetskog teksta. "Ciljevi su našega rada i ovoga susreta s pjesnicima koji pišu za njih razvijati ljubav prema poeziji te osloboditi dječju maštu i kreativnost. To je i doprinos ranom otkrivanju te poticanju darovitosti djeteta. Naš nastup je upriličen u povodu promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije diljem svijeta na Svjetski dan pjesništva koji je UNESCO proglasio 21. ožujka 1999. godine", kaže Slavica Benčik. Nastupili su: Mia Ateljević, Laura Azenić, Petra Benko, Doris Blank, Aurora Čerina, Evan Filipčić, Matej Gantner, Tomislav Glavaš, Ivan Hajduković, Elena Jukić, Roko Kainz, Petra Kotris, Dora Mikinčić, Juraj Mikinčić, Dinko Peček, Maka Popović, Marko Ratkovčić, Marko Runje, Matea Sabljar, Ernest Schonberger, Bianka Strešnjak i Tena Vanek. Programsko ostvarenje pomogla je volonterka Katarina Kotris, maturantica privatne gimnazije Gaudeamus, a radionice i nastup osmislila, provela i organizirala je voditeljica Slavica Benčik. U drugome dijelu programa prvašići su se družili s predsjednikom i dopredsjednicima "ivanošićevaca" Miroslavom Kablarevićem, Nevenkom Špoljarić i Marinom Pilić, te s pjesnicima Zorislavom Vidakovićem, Silvom Filipović, Zdravkom Pirel i Đurđicom Junaković koji su djeci darovali svoje zbirke pjesama. Bilo je to pravo slavlje poetske riječi u GISKO-u.


• Zorislav Vidaković u galeriji Waldinger


2014_zore_wald1 2014_zore_wald2

Gradska galerija Osijek (Galerija Waldinger) nam je ponudila da organiziramo pjesničke večeri na kojima bi se predstavili pjesnici iz Osijeka. Predstavljanje podrazumijeva čitanje poezije, ali i razgovor s autorom o njegovu radu, te određeni oblik kritičkog osvrta na pjesme i slično. Prednost će dobiti pjesnici koji iza sebe već imaju objavljenu zbirku ili veći korpus pjesma u kojem se očituje zaokružena autorska poetika. Ovom pozivu prvi se odazvao Zorislav Vidaković (11.03.2014). Koordinator razgovora bio je Igor Loinjak. A za stručnu stranu čitave konstrukcije pobrinula se Inga Tomić, magistar komparativne književnosti. Cijelu svečanost svojom nazočnošću uveličala je i voditeljica galerije Ljerka Hedl.


• Suradnja sa KULTurom snova


2014_Magis_odorcic2 2014_Magis_odorcic3
2014_Magis_odorcic4 2014_Magis_odorcic5

Uvijek je dobro vratiti se na početak tj.u caffe-galeriju Magis gdje je gotovo prije 17 godina osnovano naše Društvo. Tu je 27. veljače o.g. održana još jedna pjesnička večer. Zasluge za ovu svečanost možemo pripisati suorganizaciji Kluba poezije - KULTura snova iz Zagreba i Facebook-grupi: „Na kavu s osmijehom“.
Svojim stihovima prvo nam se predstavila gošća iz Egipta: Medina Džanbegović-Mohamed, a zatim i Zdravko Odorčić, naš baranjac sa zagrebačkom adresom. U njegovoj režiji je realizirana već treća po redu knjiga iz ciklusa:“Moja pjesma tebi za Valentinovo“. U njoj su objavljeni i neki od naših članova koji su dobili priliku: Zorislav Vidaković, Lidija Sopjanac i Nenad Peteš. Večer su upotpunili i Vedran Strmečki, te Darko Balaš, također, zastupljeni u istoj zbirci.


• Pjesnička večer za Valentinovo 2014.


2014_DSC01937 2014_DSC01931
2014_DSC01939 2014_DSC01955
2014_DSC01963 2014_DSC01950
2014_DSC01957 2014_DSC01965

U srijedu, 12. veljače 2014. godine u 18 sati u Avenue Mallu, točnije u "Procaffeu" na prvom katu Društvo pjesnika "Antun Ivanošić" iz Osijeka održalo je prigodni program za Valentinovo. Gosti su nam bili: glazbena i recitatorska sekcija Srednjoškolskog đačkog doma, te Zvonko Horvat i Svjetlana Pejić.
Na samom ulazu u „Procaffe“ posjetitelji su na panou mogli vidjeti ljubavnu priču Klepetana i Malene koja je izrađena na inicijativu voditeljice recitatorske sekcije, Marije Domić. Ivana Dakić-Kožić - voditeljica glazbene sekcije, budno je pratila svaku notu djevojačkog zbora koji nam je uljepšavao večer. Tehničku podršku i organizaciju nastupa, inače, dugujemo Petri Milanović, direktorici marketinga Avenue Malla.
Na kraju programa mikrofon smo prepustili publici ne bi li se i ona pridružila sa svojim recitacijama. Prvoga koji se javio nagradili smo knjigom iznenađenja za hrabrost. Bio je to Zvonko Horvat, poznati stiholjubac i voditelj sa radija „Mačkamama“.


• Druženje sa izviđačkim klubom "Javor"


2014_I.K.Javor i pjesnici 2014_Javorovci pjesnici

Dana 29.01.2014. naše Društvo je započelo sa svojim aktivnostima u novoj godini. Naime, Zorislav Vidaković, Đurđca Junaković, Zdravka Pirel i Silva Filipović su gostovali u prostorijma IK „Javor“. Tamo ih je dočekalo desetak razigranih poletaraca, pa su i odabrane pjesme bile takve – vesele i razigrane. Dogovorena je daljnja suradnja između dvije amaterske udruge, a poezija će i nadalje biti zajednički povod za druženje.




....................................................................................





VIDI 2013. GODINU >>>